tportal.hr MAXtv MAXzona Shopping Tel. imenik Webmail Playtoy Registriraj se   |   Prijavi se   
   
Napredno pretraživanje  
  
 
Pomoć (FAQ)

1. Koliko velik film može biti u MB?
500 MB je trenutno maksimum, ali kako se kapaciteti proširuju, povećat ćemo i maksimum za svakog korisnika.

2. Koliko maksimalno film može biti dugačak, u minutama ili satima?
Nema ograničenja na dužinu, unutar dodijeljenih 500 MB stat će oko 70 minuta videa.

3. Koliko filmova se smije imati na korisničkom računu?
Nema ograničenja.

4. Je li korisnički račun ograničen na zauzeti volumen? (Zauzeće prostora na vašem serveru u GB, maksimalno po korisniku.)
Svakom korisniku je dodijeljeno 500 MB prostora, a povećavat će se kada se ukaže potreba.

5. Ima li ovaj servis mogućnost da film bude integriran na moju web stranicu? (Kao na YouTubeu, gdje se prikazuje samo film na stranici.)
Naravno, ispod i unutar svakog videa postoji link Embed koji generira kod za integraciju na vašu web stranicu.

6. Koje su idealne postavke za film (veličina, širina, codec itd.)? Da sam kodiram video za servis?
Servis podržava flv, avi, mpg, wmv, mp4, 3gp, mov, koji se automatski konvertiraju. Postavke videa na MAXzoni su 640x480 piksela, VideoRate 600k, audio 128k, stereo. Za visoku rezoluciju će se koristiti 960x540, Video 2 Mb.

7. Znate li za neke programe za obradu odnosno za kodiranje videa?
Od profesionalnih aplikacija: Adobe Premiere, FinalCut, a za kućnu upotrebu bit će dovoljne i one koje dolaze u paketu sa DVD snimačima: Ulead VideoStudio, Pinnacle Studio i sl. ili neke od besplatnih (open source) aplikacija kao što su AviDemux, VirtualDub, Windows Movie Maker, Wax, iMovie i sl.

8. Može li se na vašem portalu u kanalima otvoriti nova kategorija? Ako može, koji je postupak (npr. kategorija: "edukacija", "religija" itd.)?
Nove kategorije će se otvarati prema potrebi, a zahtjeve, molimo, šaljite e-mailom na adresu maxzona@t-com.hr.

9. Koje video kamere preporučujete za snimanje filma za amatere, a koje za profesionalce? (Šansa za vaš marketing da napravite mali test kamera i objavite na svojim tehničkim stranicama za MAXzonu.)
Za amatere preporučujemo sve kamere koje snimaju u SD (Standard Definiton) rezoluciji. Cijena im je oko 1500 kn, a daju slične rezultate.

Od amaterskih HD (High Definiton) kamera preporučujemo Canon (npr. HF 10 ili HV30 ) zbog nešto bolje slike u uvjetima slabog osvjetljenja, a od ostalih proizvođača Sony, JVC i Panasonic imaju kvalitetne HD kamere. Cijena tih kamera je 5000-8000 kn.

Amaterske SD i HD kamere se dijele po mediju na koji snimaju video, kao i po vrsti kompresije koje koriste. Kamere koje snimaju na DV trake imaju DV/HDV kodec, koji je najjednostavniji za obradu (najmanji hardverski resursi potrebni za obradu videa). Osim na traku, postoje kamere koje snimaju na DVD medij, tvrdi disk i memorijske kartice.

Na DVD medij se snima u mpeg2 formatu, dok se za snimanje na tvrdi disk i memorijske kartice koristi mpeg4 layer 10, odnosno h.264 codec, koji je najzahtjevniji za obradu.

Profesionalci koriste poluprofesionalne i profesionalne kamere za snimanje. Donja cjenovna granica je oko 20.000 kn, a gornja je i 100 puta veća. Izbor takve kamere ovisi o puno parametara, odnosno o samoj namjeni kamere, uvjetima snimanja, potrebnim naprednim opcijama (studijski konektori, audio opcije itd.), tako da je tu teško generalizirati koja je kamera bolja u istom cjenovnom razredu.

Na forumu http://www.dvinfo.net/conf/ može se naći mnogo informacija i rasprava o profesionalnim kamerama i opremi.

Jako dobra i korisna stranica o amaterskim i naprednim amaterskim digitalnim kamerama je http://www.camcorderinfo.com/

10. Hoćete li organizirati mali tečaj snimanja kamerom?
To je zanimljiv prijedlog, svakako ćemo se potruditi.

Playlista